Ekonomi

Avrupa Borsaları Karışık Hareketle Başladı

Avrupa borsaları güne karışık hareketlerle başladı.

Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,3 azalarak 470,1 puana gerilerken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,2 azalarak 16 bin 369 puana geriledi.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 artışla 7.710 puana, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,4 düşüşle 7.434 puana, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,1 fiyat karı ile 9.705 puana, MIB ise yüzde 0,1 artışla 7.710 puana yükseldi. İtalya’da endeks yüzde 30 oldu. 0.3 düşüşle 29.520’de duruyor.

Dün yüzde 0,97 düşüşle günü 1,0977’de kapatan euro/dolar paritesi, an itibariyle yüzde 0,2 düşüşle 1,0950’de dengelendi.

Analistler, küresel piyasaların değerli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun enformasyon gündeminin işlendiği haftanın son gününde karışık bir seyir olduğunu ve en önemli sorun olan enflasyonun yükseldiğini belirtti. bir süre dünya ekonomilerinde sınırlı da olsa gerileme devam etti.

Dün para politikası kararlarını açıklayan Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentiler doğrultusunda üç ana politika faizini 25 baz puan artırarak refinansman faizini %4,25’e, mevduat faizini %3,75’e ve marjinal faiz oranını %4,25’e getirdi. fonlama oranı %4’e çekildi. 50’ye çıkardığını açıkladı.

ECB Lideri Christine Lagarde, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalarda, Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşüş eğilimine girmekle birlikte çok uzun bir süre çok yüksek seviyelerde kalmasının beklendiğini belirtti.

Euro Bölgesi’nde ekonomik göstergelerin kötüleştiğine işaret eden Lagarde, konut ve iş yeri yatırımlarında zayıflama yaşandığına dikkat çekti.

Lagarde, işgücü piyasasındaki güçlü seyrin altını çizerek, imalat bölümüne ilişkin verilerin gelecekte bozulabileceği uyarısında bulundu.

Bölgede artan resesyon endişelerinin AMB’nin politika alanını daralttığını kaydeden analistler, bu durumun şahin politikaların uygulanmasına yönelik takvimi etkileyeceğinin tahmin edildiğini söylediler.

Analistler, bugün Euro Bölgesi’nde tüketici inanç endeksi, Almanya’da enflasyon, ABD’de kişisel tüketim harcamaları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu