Aksaray’dan Damızlık Erkek: “Vatandaşlarımız geliyor kurbanlık alıyor, verecek paraları yok.
KEMAL ONUR ATALAY
Kurban Bayramı
Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre önemli artışlar olurken, üreticiler bu artışa rağmen maliyetlerden dolayı kazanamamaktan şikayetçi. Kurbanlık fiyatlarının 5-9 bin liranın ortasında olduğunu söyleyen yetiştiriciler, kurbanlık satışlarında düşüş yaşandığını getirdi.
“ŞARTLARIMIZ DA VAR”
30 yıldır küçükbaş damızlık ve kurbanlık hayvan ürettiklerini belirten yetiştirici Ahmet Erkek, şunları söyledi:
“Bu yıl kurbanlık fiyatı en düşük 5 bin TL, en yüksek 9 bin TL civarında küçükbaş ve keçilerde. Bu yıl satışlarımız biraz daha ağır ama tabi ne olacağını bilmiyoruz, bilmiyoruz. kurbana ne olacagını biliyoz yaklaşık bir hafta.mevcut yem fiyatlarına bakarsak maliyete bakarsak kurtarmıyor kafa kafaya gidiyor karımız çok az. küçükbaş hayvanlar büyükbaş hayvanlara göre daha kolay daha az yorarlar, etleri daha lezzetlidir.Hayvanların hacimli yapıları etin lezzetinde daha fazla artı oluşturur.Bu yüzden küçükbaş hayvanları tercih etmelerini istiyorum.Hayvan üzerine bahse girerim özür dilerim engelli olmamalı en az 6-7 aylık olmalı tüylerinin biraz daha bakımlı ve kaliteli olması lazım vatandaşlarımız gelip mağdur alıyor bütçeleri ödemeye yetmiyor .’ şeklinde veriyoruz, vadeli satışlarımız da var, yönetiyoruz.
“AKSARAY KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞI ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİDİR”
AksarayDamızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Derneği Başkanı Mahmut Aktürk, şunları söyledi:
“Bizim için Kurban Festival, özellikle üreticilerimiz için en değerli zamandır. Kurban satışlarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da iyi seviyede. Bunun yanında insanımızın alabileceği fiyat aralığı nezih, 5-10 bin lira ortasında kurbanlık fiyatlar var. Kesilmesi kolay, organik, eti güzel, doğal, tüm vatandaşlarımıza küçükbaş hayvan kurban etmelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle dişi hayvanların kesilmesini istemiyoruz. Damızlık sayımızın artmasıyla ilgili ama elimizde sadece erkek kuzu ve erkek kurbanlık var. Aksaray Sadece İskenderun’a, Hatay’a, Adana’ya, Antep’e, Ankara’ya, İstanbul’a değil, buradan memlekete yüzbinlerce hayvan gönderiyoruz. Aksaray koyun ve keçi yetiştiriciliğinde değerli bir üretim merkezi olup, hayvan sayımız yıllar içinde istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Son iki üç yıldır üreticimiz de bu işten para kazanmaya başladı. Bu yılki fiyatlarımız geçen yılki fiyatlardan daha uygundur. Girdi fiyatlarımız son üç beş günde biraz arttı ama önceki aylarda geçen seneye göre daha iyiydi bu sene bu işten para kazanıyoruz.
“HAYVANIN EN AZ 40-45 KG OLMASI GEREKMEKTEDİR”
Küçükbaş hayvanlarda bir yaşında bir koyun, özellikle 6 ayını doldurmuş annesinin yükü altında boy ve görünümüne ulaşmış bir koyun kurban edilebilir. Her kuzu 6 aylık olsa bile annesinin boyuna ulaşmak zorunda olduğu için kurban edilmez. İlimizde Ak Karaman koyunları bulunmaktadır ve anneleri en az 45-50 kilo ağırlığındadır. 6 aylık bir erkek 45-50 kilogram canlı ağırlığa ulaşmalıdır. Reklamlarda gördüğümüz bazı firmaların ’16 kilo koç bu para 17 kilo koç’ vaatlerine kimse inanmasın çünkü 16-17 kilo olan bir hayvan maksimum 30-32 kilo oluyor. Bu hayvan da kurban edilmez. Dini ibadetlerimizi doğru İslami kurallara uygun olarak yapmak istiyorsak, satın aldığımız ve kestiğimiz hayvanın en az 40-45 kilo olmasına dikkat etmek gerekir. Bunu et yemek için yapmıyoruz, bu dini bir uygulamadır.”
“ÜRETİCİ DESTEKLENİRSE BÜYÜK POTANSİYEL VAR”
Aksaray’da 1 milyon 100 bin civarında küçükbaş hayvan olduğunu ve 450 bin civarında kuzu yetiştirildiğini söyleyen Aktürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu kuzuların değerli bir kısmını kurbanlık ve adaklık olarak değerlendiriyoruz. Bir kısmı parça parça gidiyor. Aksaray, ülke ekonomisine yılda 12 bin ton küçükbaş et, süt, yoğurt ve peynir sağlıyor. Yeter ki üreticilerimiz para kazansın.” . Ülkemiz, istikrarlı bir tarım ve hayvancılık politikası ile Orta Asya ve bölgesinin et ve süt ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Desteğimiz artarsa, üretici desteklenirse bu potansiyeli kullanırız. Hem ülkemize hem de dünyaya ihracatçı konumuna geleceğiz” dedi.
haber-bayindir.com.tr