Haber

Körfez Bölgesi’nden yatırımcılar İstanbul’a geliyor

Körfez Bölgesi’nden yatırımcılar İstanbul’a geliyor

Körfez Ülkelerinden rekor ticaret hedefi

Uluslararası İşbirliği Platformu ve Körfez Araştırma Merkezi tarafından düzenlenecek Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’e yalnızca birkaç gün kaldı. Forum öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, 70’e yakın iş adamı, şirket ve ticaret odasının onay gönderdiğini duyurdu. Özgencil, “KİK-Türkiye Ekonomik Forumu tarım, gıda, altyapı, ulaştırma, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi artacak” dedi. Körfez Ülkeleri ciddi oranda artacak.” “Böyle yükseklere ulaşacağına inanıyorum.” Değerlendirmesini yaptı. Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Yönetim Kurulu Lideri Dr., Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’e özel önem verildiğini belirtti. Abdülaziz Sager: “Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında son dönemde siyasi ivme kazanan iş birliğinin ekonomik boyutuna katkı sağlamak açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.” söz konusu.

Uluslararası İşbirliği Platformu ve Körfez Araştırma Merkezi, siyasi yakınlaşmanın önemli bir döneminde, Körfez Ülkeleri yatırımcıları ile Türk iş dünyası arasında, halihazırda stratejik ve canlı olan bağın daha da güçlendirilmesi amacıyla 12-13 Kasım tarihlerinde İstanbul’da bir toplantı düzenledi. İşbirliği Konseyi (KİK)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023 yılında bir araya getirilecek.

ZİRVEYE 2 HAFTA KALDI

UIP Kurucusu Cengiz Özgencil, Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla düzenlendiğini duyurdu. Özgencil, A ve B kümesindeki şirketlerin yanı sıra ilgili ülkelerin ekonomi bakanları ve yatırım bakanlarının katılacağı forumda son 2 haftaya girildiğini, 70’e yakın iş adamı, şirket ve odanın katıldığını duyurdu. Ticaret şu ana kadar onay gönderdi.

TÜRK FİRMALARINDAN BÜYÜK İLGİ

Şu ana kadar 50’den fazla Türk firmasının başvuruda bulunduğunu ve forum tarihi itibariyle bu sayının 100’e ulaşacağını belirten Özgencil, “Cumhurbaşkan Yardımcımız Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Bakanımız olduğunu düşünüyoruz. Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katılacak. Ayrıca bu toplantıya DEİK Başkanı Nail Olpak da katılacak. Toplantıya Suudi Arabistan’dan Yatırım Bakanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Maliye Bakanı, Bahreyn, Kuveyt ve Katar’dan da bakan katılımı olacak.” dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİNİN RADARINDA 6 SEKTÖR

Körfez Ülkelerinden gelen firmaların Türkiye’nin A ve B kümesindeki firmalarla değerli görüşmelerde bulunacağı bilgisini paylaşan Özgencil, “KİK-Türkiye Ekonomik Forumu tarım, gıda, altyapı, ulaştırma, lojistik, turizm alanlarında ekonomik projeler düzenleyecek Körfez İşbirliği Konseyi’nin önümüzdeki yıllarda Türkiye ile işbirliği yapma taahhüdü ve ikili ticareti önemli ölçüde artıracak değerli bir kapasitenin mevcut olduğu göz önüne alındığında, forum potansiyel işbirliği ve işbirliği alanlarının keşfedilmesi için ideal bir fırsat olacaktır. Ortak projeler için bir ağ oluşturun” diye düşünüyoruz. söz konusu.

Özgencil, forumda sektörel bazda 6 panel gerçekleştirileceğini, bu panellerde bu iş birliğinin önümüzdeki yıllarda nasıl daha da artırılabileceği, ortak projelerin nasıl yürütülebileceği tartışılacağını belirtti. Bunların görüşüleceğini ifade etti. Özgencil, “Körfez ülkeleri, özellikle enerji alanında önemli ülkeler, dünyanın gelişmiş ülkelerine enerji aktaran ülkeler grubudur ve bu enerji aktarımının önümüzdeki 100 yıl boyunca devam edeceği düşünülmektedir. Bu ülkeler Türkiye için de çok önemli. “Hem kültürel hem de sosyal bağlar tarihe dayalı ilişkiler olduğundan bu ilişkilerin ticari entegrasyonuna önem veriyorum.”

“AMAÇ KARŞILIKLI TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ”

Körfez ülkeleriyle ilk kez bu düzeyde bir toplantı yapılacağının altını çizen Özgencil, “Bu belki de bir alevlenme olarak değerlendirilebilir. Bu yıl başarılı olmayı başarırsak Türkiye ile ticaret hacminin de artacağına inanıyorum. Körfez Ülkeleri önümüzdeki dönemde çok ciddi seviyelere ulaşacak. Körfez ülkeleri, “Karşılıklı ticari bağlantıların geliştirilmesini istiyorlar. Altyapı yatırımları konusunda ciddi istekleri var. Diğer sektörlerde olduğu gibi teknoloji alanında da nasıl işbirliği yapabileceklerini araştıracaklar. Forumda görüşülecek 6 branşa da yatırım yapacaklarını düşünüyorum.” sözlerini kullandı.

Özgencil sözlerine şöyle devam etti;

“Biz Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve onun özel sektörüne hizmet vermeye çalışıyoruz. Amacımız bu hizmet karşılığında ülkemizin ve özel sektörümüzün, salgının etkisiyle tüm dünyada başlayan ekonomik krizi küçük yaralanmalarla atlatmasına yardımcı olmaktır. “Bunu başarabilirsek mutlu oluruz”

Türkiye ile Körfez Ülkeleri Arasındaki İşbirliğine Katkı

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Yönetim Kurulu Lideri Dr. Abdülaziz Sager’e özel önem verdiğini belirterek, “Ekonomiye katkı sağlamak açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında son dönemde siyasi açıdan hızlanan işbirliğinin boyutu da ortada. 2023 yılında Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinden çok sayıda heyet Türkiye’ye geldi. Bazıları ilişkilerin ekonomik olarak iyileştirilmesi, bazıları ise siyasi olarak geliştirilmesi yönünde çeşitli çalışmalar yaptı. Bu konuda samimi bir niyet ortaya koydular. Suudi Arabistan’dan örnek vermek gerekirse Maliye Bakanı, Belediyeler Bakanı, Ekonomi Bakanı, Yatırım Bakanı ve son olarak Hac ve Umre Bakanı’nın da aralarında bulunduğu 5 bakan 2023 yılında Türkiye’yi ziyaret etti.

Körfez İşbirliği Örgütü sekreteryasının da sürece katılımıyla bu 6 ülke bazında hem bakanlık hem de heyet düzeyinde hazırlıklar yaptıklarını belirten Sager, “Körfez tarafındaki heyetlerle birlikte çalışıyoruz. Türkiye tarafında ilgili alanların özel şubesi ile iki tarafı çok detaylı bir şekilde bir araya getirmek.” Biz çalışıyoruz. Altyapı ve inşaat, lojistik ve sanayi, gıda güvenliği ve tarım, ticaret ve yatırım. Ve son olarak bu başlıklardan biri olarak sporla ilgili ele alınacak bölümler. Her iki tarafın da değerli katılımıyla her iki tarafın da birbirini daha iyi anlayacağına ve bu konularda diyalog sürecinin başlatılacağına inanıyoruz.” söz konusu.

6 KÖRFEZ ÜLKESİ ÜST DÜZEY TEMSİLCİ GÖNDERİYOR

Sager sözlerine şöyle devam etti;

“Bu süreçte Körfez İşbirliği Konseyi Sekreteryası, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ve Türkiye’deki hükümetin verdiği desteğin yanı sıra 6 Körfez ülkesinin üst düzey temsilci göndererek örgütümüze destek vermesini görmek bizim için mutluluk verici. Amacımız en uygun şirketlerin üst düzey yöneticilerini bir araya getirmektir. Umarız bunun ikincisini ve devamını bu kez bir Körfez Ülkesinde hayata geçirebiliriz. “Amaç bu forumu sürdürülebilir bir uluslararası marka ve forum haline getirmek.” söz konusu.

“KÖRFEZDEN TÜRKİYE’YE CİDDİ DESTEK OLACAK”

Suudi Arabistan’ın bu süreçte çok değerli bir niyet ortaya koyduğunu belirten Sager, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son ziyareti sırasında Uluslararası Finans Konferansı’nda yapılan üst düzey temaslarla bu süreç zaten başladı. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve diğer Körfez ülkelerinin aslında tüm bu süreçte ortaya koyduğu niyet çok açık. Bu noktada Körfez’den Türkiye’ye ciddi destek geleceğine olan inancım tamdır.” söz konusu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habertepebasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu