Yaşam

MESAM Kürtçe Müzik Atölyesi’nin adı ve tarihi değiştirilerek afişler kaldırıldı.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) tarafından 21 Ekim’de düzenlenmesi planlanan ‘Kürt Müziği Atölyesi’ Aralık ayına ertelendi, posterleri MESAM’ın sosyal medya hesaplarından silindi ve adı ” olarak değiştirildi. Türkçe Dışındaki Dillerdeki Müzik Eserlerinin Telif Hakları Sorunları’. Değişiklik kararının bazı MESAM üyelerinin ‘Kürt’ tabirine gösterdiği tepkiden kaynaklandığı iddia edildi. Atölyeye konuşmacı olarak davet edilen Kürt sanatçı Diljen Roni, isim değişikliği kararına tepki göstererek etkinliğe katılmayacağını duyurdu. MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül ise iddiaları reddederek, “Üyelerimiz ‘Lazcada, Arapçada da sıkıntı var’ dediler, biz de ekledik. Herhangi bir siyasi müdahale olmadı. Yapanlar da oldu elbette.” Gerekli cevabı verdim.”

RECEP ERGÜL 6 MART’TA ÇALIŞTAYI DUYURDU

‘Kürtçe Müzik Atölyesi’, MESAM Yürütme Konseyi Lideri Recep Ergül tarafından 6 Mart 2023’te duyuruldu. Recep Ergül, YouTube kanalında MESAM üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, ‘önemli bir konu’ olarak duyurduğu Kürtçe Müzik Atölyesi’ni şöyle anlattı: sıradaki kelimeler:

“Özellikle dağıtım dokümantasyon biriminde çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre bugüne kadar en çok sıkıntı yaratan eserler arasında Kürtçe müzik eserleri yer alıyor. Anonim eserlerin başkaları tarafından kendi adı altında kaydedilmesi ve telif haklarının hatalı yazılımlar nedeniyle doğrudan hak sahiplerine ulaşmaması konusunda bir ‘Kürt Müziği Atölyesi’ düzenlemek istiyoruz. Sizlerden bu konularda destek talep ediyoruz. “Kim ne kadar katkı sağlayacaksa onun birikimini istiyoruz.”

TEPKİLERDEN 6 AY ​​SONRA YENİ AÇIKLAMA YAPTI

Ergül, 22 Eylül’deki ikinci yayınında ‘Kürtçe’ ismine tepki gösterenlere karşı şu sözleri kullandı: “Kürt müziği arkadaşlar. Kürt müziği. Adı bu. Sağa sola ‘neden Kürtçe?’ diye araştırıyorsunuz. diyor. Arkadaşlar Kürtçeye ne diyorsunuz? Bir medeniyet, bir kültür, bir tarih dili. Senin dilin. Bu toplumun dilidir. Bu toprakların dili. Binlerce yıldır konuşuluyor. Olaylara siyasi açıdan bakmayın. Bizim siyasetle hiçbir ilgimiz yok. Biz herkesin MESAM’ıyız. Sorunun muhataplarıyla sorunu çözeceğiz. Anlayamıyorum. Siz de çözemezsiniz. “Kimin canı yanıyorsa, gelip dertlerini anlatırlar, ateşin düştüğü yeri yakması gibi.”

RECEP ERGÜL: İPTAL YOK, ERTELEME VAR… SİYASİ MÜDAHALE OLMADI…

Konuyla ilgili ulaştığımız Recep Ergül, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteği nedeniyle çalıştayın Aralık ayına ertelendiğini söyledi. Ergül, atölyenin isim değişikliğini şöyle anlattı:

“Üyelerimizden gelen talep doğrultusunda isim değiştirildi. ‘Lazcada, Arapçada da sorun var’ dediler, biz de onları ekledik. Hiçbir siyasi müdahale söz konusu değildi. Elbette bunu yapanlar da vardı. Gereken cevabı verdim. ‘MESAM başkanı Kürt olduğu için mi bu oldu?’ sordular. Gerekli cevapları verdik. Beş on kişi söyledikten sonra bu ismi değiştirmedik. Zaten değiştiremezler. 250 kişilik bir etkinlik düzenledik. 2 milyon liraya mal olacak. Maddi desteği Kültür Bakanlığı’na sorduk. Bizden proje istediler. Bir proje hazırladık. Kültür Bakanlığı finansman için komisyon toplantısı yapacak. “Beklemek için erteledik.”

DİLJEN RONÎ: TÜRK VE ARAPÇA OLURSA SORUN YOK, KÜRT OLDUĞUNDA KAYGI VE HOŞGÖRÜSÜZLÜK…’

Çalıştayda konuşmacı olarak yer alan Gazete Duvar yazarı Diljen Roni, isim değişikliği kararına tepki göstererek etkinliğe katılmayacağını duyurdu. Roni, bugün Gazete Duvar’da yayınlanan Kürtçe yazısında şu ifadelere yer verdi: “Kürt müzisyenlerin durumu ortada. Pek çok Kürtçe şarkı çalındı, bazıları sahipsiz kaldı, bazıları ise ‘tanımlanamayan’ olarak sınıflandırıldı. Bu yüzden sanatçıların hakları verilmiyor. Hal böyle olunca MESAM içerisinde dezavantajlı bir grubuz. Bu çalıştay bizim için çok önemli bir adımdı. Ancak davetlerden sonra çalıştay amacından uzaklaştı. Paylaşılan posterlere bakıldığında ‘Kürtçe Müzik Atölyesi’, ‘Türkçe Dışındaki Diller’ olarak değiştirildi. Konser ve atölyelerin Türkçe ve Arapça yapılmasında hiçbir sorun yok. Ama konu Kürtçe olunca hoşgörüsüzlük, kaygı ve kaygı devreye giriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu